El projecte Desendolla’t per al consum energètic responsable guanya el primer premi de Ciències Ambientals en la categoria de comunicació

Desendolla’t és un projecte d’estalvi energètic a les escoles impulsat pel Servei Comarcal d’Educació i l’Agència Local de l’Energia d’Osona. S’adreça a centres d’educació infantil i primària de la comarca, i en el seu primer any (curs 2012-2013) hi van participar 20 escoles. Desendolla’t promou un triple benefici: ambiental, en forma d’estalvi energètic; econòmic, en forma d’estalvi de despesa pública; i socioeducatiu, revertint als centres part dels recursos econòmics estalviats.

Desendolla't

El projecte s’ha dut a terme en sis fases:

  1. Sessions de formació amb els responsables del centres escolars assignats i instal·lació d’equips de telemesura als 20 centres.
  2. Anàlisi del consum passiu de cada centre i detecció del consum essencial. Alhora, es va sectoritzar el quadre elèctric general i es va establir un protocol de tancament i obertura.
  3. Optimització de la programació de la calefacció segons cada període de l’any i instal·lació de nous sistemes de control de la calefacció.
  4. Accions específiques a cada centre (reducció de la il·luminació dels passadissos, optimització de la tarifa o desconnexió d’ascensors que no s’utilitzen diàriament, entre d’altres).
  5. Anàlisi de les corbes diàries de consum en les hores lectives i sessions formatives amb els agents implicats.
  6. Visita d’avaluació energètica i presentació de resultats als ajuntaments.

De mitjana, les 20 escoles participants al projecte van reduir els seus consums en un 28,09%, el que va suposar un estalvi total de 141.572,18 euros.

Un altre dels components de Desendolla’t és el projecte pedagògic. La base d’aquest projecte pedagògic ha estat el conte Desendolla’t que, a través dels seus personatges, mostrava bones i males actituds de consum energètic. L’objectiu d’aquesta part del projecte ha estat millorar el consum energètic dins l’horari lectiu i educar als alumnes en matèria d’ús responsable de l’energia a través de materials elaborats específicament.  A part d’aprendre amb el conte, els infants han après a llegir i interpretar la gràfica de consum i han fet exercicis d’experimentació de consum i cost energètic.

Desendolla’t ha estat el projecte guanyador del primer Premi Ciències Ambientals 2014 que promouen el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de les Ciències Ambientals en la categoria de comunicació ambiental.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s