RAMATS AL BOSC, reinventant la ramaderia per protegir els boscos

Ramats i pastors hi ha hagut sempre. Molts eren transhumants que buscaven bones pastures a l’alta muntanya durant l’estiu i a la plana durant l’hivern. No obstant, l’èxode rural cap a les ciutats i la industrialització i globalització de la producció de carn ha propiciat, en les últimes dècades, que molts ramaders abandonessin l’ofici i, conseqüentment, que desapareguessin els ramats. Els que avui dia encara aguanten ho fan gràcies sobretot a les ajudes europees, ja que disposen de ramats grans (més de 400 caps) i de terres. Qualsevol ramader veu molt complicat viure amb un ramat petit, sense terres i sense ajuts.

Malauradament, aquest abandonament tant de pastures com de camps agrícoles, ha incrementat la continuïtat de la vegetació i de la càrrega de combustible dels boscos, generant un perill potencial d’incendi forestal molt alt. Aquest fet, associat a una meteorologia mínimament adversa, pot desencadenar grans incendis forestals, superant qualsevol sistema d’extinció.

Incendi a Vallirana (juliol 2013)

Incendi a Vallirana (juliol 2013)

Alguns joves emprenedors van creure que podien trobar alguna oportunitat en el món rural i ramader si treballaven junts i van crear l’Associació La Gaiata al 2009. Acompanyaven vells pastors per conèixer l’ofici. Eduard Balcells, president i impulsor de Ramats al Bosc, va adquirir un ramat de cabres per fer el manteniment d’unes franges de baixa combustibilitat a un massís forestal de l’Alt Camp, mitjançant un conveni amb la Generalitat. Veient l’oportunitat, i malgrat de les dificultats, va promoure el projecte.

Ramats al bosc (el que seria pròpiament la silvopastura) té com a objectiu introduir ramats d’ovelles i/o cabres autòctones (ovelles ripolleses, xisqueta… o cabra de Rasquera) en zones estratègiques i mantenir el combustible del sotabosc reduint la capacitat de propagació del foc. És a dir, oferir un servei ambiental.

Teòricament, el bosc no és un bon espai per pasturar, ja que habitualment no hi ha espècies palatables pels animals. No obstant, després d’una intervenció amb màquines desbrossadores es poden millorar les condicions de disponibilitat de menjar per als animals. La finalitat és transformar la vegetació, combustible, en productes ramaders comercialitzables (carn, llet, pell, fems…).

A més, segons els estudis i la mateixa experiència dels pastors, els espais on es pastura de forma extensiva tendeixen a transformar-se en millors pastures. Els efectes, però, no es veuen tan a curt termini com els que produeixen les desbrossadores.

L’any 2011, l’Ajuntament de Sant Boi va voler oferir una alternativa més sostenible per mantenir les franges de seguretat al voltant del seu nucli urbà, segons marca la normativa en matèria de prevenció d’incendis, que ja es feia amb màquines.

Ramat d’ovelles pasturant la franja al voltant d’una urbanització a Sant Boi (2014)

Ramat d’ovelles pasturant la franja al voltant d’una urbanització a Sant Boi (2014)

Va ser quan es va contactar amb La Gaiata per introduir un ramat de 75 cabres de Rasquera per mantenir unes 25 hectàrees de franges i solars no edificats. Aquest ramat era manejat per l’Eduard i un altre pastor, en Rubén, a més d’alumnes en pràctiques de l’Escola de Pastors de Catalunya.

Actualment, es continua treballant per l’Ajuntament amb un ramat de 150 ovelles ripolleses, a més d’oferir activitats per donar a conèixer l’ofici de pastor i el projecte, tant a escoles com a grups i famílies (‘Anem a pasturar’).

Activitat Anem a pasturar amb famílies (febrer 2015)

Activitat Anem a pasturar amb famílies (febrer 2015)

Les sinèrgies produïdes amb l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Sant Boi han facilitat la incorporació en el projecte d’un ambientòleg, en Miquel, coneixedor de la zona i especialitzat en incendis forestals, dotant al projecte de suport tècnic i dinamitzant la seva divulgació.

A més de Sant Boi, s’ha començat enguany a gestionar un altre conveni a Begues, a on ja hi treballava un altre jove pastor amb un ramat de cabres. També hi ha altres municipis del Baix Llobregat interessats en el projecte.

Ramats al bosc és, per tant, una oportunitat per revaloritzar l’ofici de pastor oferint, a més de la producció agroalimentària de qualitat i proximitat, un servei ambiental crucial en l’escenari forestal que tenim com és la prevenció d’incendis o la participació de la societat i grups d’interès (món acadèmic, gestors i tècnics, consumidors…) amb la finalitat de crear llocs de feina amb un sou digne.

La silvopastura és una alternativa que dóna suport a la gestió forestal sostenible, necessària per reduir els grans incendis forestals, però també és cert que es necessita d’un canvi de valors, com és el consum de productes locals, perquè projectes com Ramats al bosc puguin créixer i consolidar-se al territori. Queda encara molta feina de divulgació i sensibilització, tant a la ciutadania com a l’administració.

Explicant el projecte als mitjans de comunicació (2014)

Explicant el projecte als mitjans de comunicació (2014)

Article escrit per La Gaiata. Associació Ramadera Eco-Social


Ramats al Bosc va ser el projecte guanyador del primer premi en la categoria d’iniciativa empresarial als Tercers Premis Ciències Ambientals que l’ACCA i el COAMB vam organitzar al novembre.

 

One thought on “RAMATS AL BOSC, reinventant la ramaderia per protegir els boscos

  1. Sóc una dona del baix Empordà de 59 anys ting 10 cabres i el boc ,voldria poder fer el mateix que vosaltres però ting tota mena d’obstacles a tots els nivells,com puc informar-me ? Fa 5 anys que ting les cabres (murcianes-granadines) felicitats pel que feu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s