El retorn laboral

Des de l’inici de la crisi fins avui hi ha hagut un èxode de professionals de tots els àmbits cap a països que oferien possibilitats més atractives per desenvolupar una carrera: millors salaris, més responsabilitats i camp d’actuació. Segons l’Institut Nacional d’Estadística l’any 2008 hi havia 1.574.123 d’espanyols residint fora d’Espanya, mentre que al 2014 la xifra augmentava a 2.183.043. D’altra banda, actualment hi ha 47 col·legiats del COAMB que resideixen a l’estranger. Jo, com molts altres, també vaig decidir marxar. Acabada la carrera i el màster, vaig partir cap a Xile, un país que coneixia bé, ja que part de la meva família ve d’allà, que té ingents recursos naturals i problemes associats a la seva extracció, i que, l’any 2012, presentava un creixement del 5% anual.

paula_chamas

La meva estada allà va ser una gran experiència. Vaig començar fent una pràctica no remunerada a una organització internacional, però poc després em van contractar. No tothom que va marxar ho va tenir tan fàcil: vaig trobar molts companys, ambientòlegs i d’altres professions afins, que al principi van tenir problemes per trobar feina. En general, Xile es mou bastant per contactes i trobar feina sense tenir-hi una xarxa és complicat.

Però aquest article no va orientat a les dificultats de marxar, sinó a les que implica el retorn. El meu retorn va néixer més d’una necessitat personal que professional; allà tenia una feina que m’omplia i aquí sabia que tornaria a un món laboral que tot just es posa en peu després d’una relliscada històrica. Pertanyo a la generació que va sortir de la carrera enmig de la crisi, som nòmades laborals, hem trobat oportunitats dins la inestabilitat i la majoria hem optat per agafar les regnes de les nostres vocacions. Tot i així, l’aventura de tornar implica una sèrie de reptes professionals a l’hora d’adaptar la nostra experiència i aprenentatges a l’estranger a les necessitats i demandes locals.

El primer que s’ha de saber – més en l’àmbit pràctic i logístic que professional – és que hi ha ajudes per tornar. El cas dels que han marxat a països de la Unió Europea és diferent, perquè estant tot tan integrat com ho està, les cotitzacions es poden cobrar d’un país a un altre. Però pels que vam marxar una mica més lluny tenim ajuts del govern i, a més, en molts casos hi ha convenis bilaterals en què es poden recuperar les cotitzacions fetes a l’estranger.

El segon, és informar-se. En el meu cas, vaig preguntar pràcticament a tots els ambientòlegs que coneixia (vivint aquí i allà) què estaven fent i què pensaven de la meva idea. Vaig trobar opinions diverses sobre l’èxit del meu projecte, però tots estaven d’acord en el tercer punt: connectar-se i col·legiar-se. Obedientment, vaig contactar al COAMB, vaig informar-me de les seves activitats i m’hi vaig apuntar, encara que estigués vivint a l’estranger.

paula_chamas3

Ara fa dos mesos que sóc aquí cercant feina o un projecte per emprendre (comptant l’Agost pel mig realment és un), i penso que una de les coses que es necessita és tornar a conèixer el nostre mercat i adaptar les nostres experiències als nínxols d’aquí. Mai està de més aprofitar el temps per fer un repàs intensiu de la legislació vigent, els actors locals en medi ambient, les empreses grans i petites que treballen en el nostre àmbit d’interès o experiència, i l’actualitat de l’agenda política en la matèria.

També cal dir que no s’ha de tenir por a tenir un perfil diferent de la resta. Hem tingut el privilegi de treballar en el nostre camp, hem conegut maneres de fer diferents i tenim actius per aportar a la nostra professió. L’experiència a l’estranger ens ha donat uns fonaments de confiança professional i, amb això assolit, tornar i assentar-se professionalment, ja sigui cercant una feina per compte aliè o fent-nos autònoms, és cosa de tenir paciència, ànims i una mica de temps.

Paula Chamas, ambientòloga

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s