Educació, el camí cap a un món sostenible

Reflexions sobre el 8è Congrés Mundial d’Educació Ambiental (WEEC) i les 3es Jornades PAN-europees d’educació ambiental cap a la sostenibilitat

Educació. És una de les primeres paraules que venen al cap de la gent quan parlem del futur. De tenir un futur digne. De poder decidir sobre el futur d’una manera formada i informada. De tenir la capacitat de participar en la construcció de quelcom, ja sigui la nostra pròpia vida, o de la societat en la qual vivim.

Després d’un any, el 2014, en què va finalitzar la dècada de les Nacions Unides (NNUU) dedicada a l’Educació per a la Sostenibilitat, estem a punt de tancar aquest 2015 en el qual s’estan produint diversos esdeveniments que pretenen, no només posar sobre la taula els diferents reptes globals que tenim al davant, sinó definir objectius comuns i direccions que posin a disposició de governs, administracions públiques, empreses privades, organitzacions i de la societat civil guies i indicadors per trobar un camí en el qual hi capiguem totes les persones i per on hi puguem transitar amb seguretat.

El 8è Congrés Mundial d’Educació Ambiental (WEEC 2015) que va tenir lloc a Gotemburg (Suècia) entre el 29 de juny i el 2 de juliol de 2015, i les III Jornades PAN-europees d’educació ambiental cap a la sostenibilitat que van tenir lloc a Barcelona el passat 1 i 2 d’octubre, són dos d’aquests esdeveniments que van centrar la seva atenció en el paper de l’educació.

Hall-WEEC15

El WEEC 2015 ha estat el 8è congrés mundial sobre educació relacionada amb el medi ambient i la sostenibilitat que, sota el lema “Planeta i persones: com ens podem desenvolupar plegats?”, va aglutinar més de 800 persones de 73 països diferents que van participar en alguna de les més de 400 presentacions i activitats alternatives que es van oferir. Organitzat per la Universitat de Gotemburg i la Chalmers University of Technology, i per MCI Escandinavia, per encàrrec de la Secretaria Permanent del WEEC, que es troba a Torí (Itàlia), el WEEC 2015 va posar de manifest la gran quantitat d’iniciatives existents arreu del món relacionades amb l’educació sobre el medi ambient i la sostenibilitat. Entre les temàtiques discutides durant el congrés, destaquen el debat sobre la formació del professorat, el nivell de coneixement dels docents i dels estudiants sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat, així com, també, aquelles relacionades amb la comunicació entre docents i estudiants, o el paper dels mitjans de comunicació i la seva influència en l’educació. Per altra banda, es va parlar sobre l’avaluació dels processos educatius, fent especial incidència en la necessitat d’innovar i de ser crítics amb la transmissió i l’intercanvi de coneixements. Les conclusions completes del 8è WEEC van ser presentades pel Sr. Mario Salomone, Secretari General del WEEC, a les III Jornades PAN-europees d’educació ambiental cap a la sostenibilitat celebrades a la ciutat comtal.

foto1

Les III Jornades PAN-europees d’educació ambiental cap a la sostenibilitat celebrades al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, i organitzades pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la World Environmental Education Network, van oferir, de nou, un espai de trobada internacional on es va poder avançar i aprofundir en qüestions relacionades amb l’educació ambiental i per a la sostenibilitat. Els objectius d’aquestes jornades se centraven en promoure l’intercanvi d’experiències i coneixement; enfortir les relacions entre institucions i associacions a nivell europeu per identificar interessos comuns i fomentar aliances futures; crear un espai comú amb respecte al paper de l’educació ambiental per fer front als reptes futurs; i fomentar la construcció de projectes comuns a diferents regions europees, així com el desenvolupament de polítiques d’educació ambiental a nivell nacional i europeu.

Al marge de les conclusions del 8è congrés esmentades anteriorment, durant les III Jornades, la representant de la Secció d’Educació per al Desenvolupament Sostenible (EDS) de la UNESCO, Julia Heiss, va detallar els objectius i reptes del Programa d’acció Global (GAP en anglès) per a l’Educació per al Desenvolupament Sostenible: i, també, es va presentar el Manifest amb 10 propostes per promoure l’Educació per al desenvolupament Sostenible a Europa on Joelle Van den Berg (Réseau Idée), i Roland Gerard (Collectif Français pour l’Education à l’Environnement vers un Développement Durable) fan propostes per fer front als reptes amb els quals ens trobem actualment.

foto2

Com es deia al començament, aquest 2015 és un any on s’estan duent a terme trobades de nivell internacional que, amb caràcter estratègic, determinaran algunes de les fites del camí cap a un món més sostenible. Al WEEC 2015 i les III Jornades PAN-europees d’educació ambiental cap a la sostenibilitat, s’ha d’afegir la Cimera per al Desenvolupament Sostenible del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), que va tenir lloc al setembre passat, a la qual es va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i que inclou els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). I, finalment, abans que acabi l’any tindrà lloc, a París, la 21a Conferència de les Parts sobre canvi climàtic (COP 21) en la qual es pretén assolir un acord global per limitar l’escalfament global a un nivell inferior als 2ºC. Com a societat(s), com a individus, però també com a col·lectiu d’ambientòlegs, són molts els reptes que tenim al davant, però també són moltes les possibilitats de crear un futur desitjable en el qual, plegats, puguem caminar sense por, i tots aquests camins passen per l’educació.


Cinthia Pereira i Alejandro Marcos Valls (vocals de Comunicació del COAMB)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s