Els ambientòlegs i el sector energètic

L’energia és un dels sectors més importants per a l’ambientòleg. Les actuals polítiques europees apunten cap a potenciar l’eficiència energètica i les energies renovables. A més, Europa s’ha plantejat com a objectiu ser  autosuficient energèticament per no dependre de l’exterior.

eficiència-energètica

Des del grup d’Energia i Canvi Climàtic del COAMB volem poder innovar en aquests temes en els quals, si bé és cert que conflueixen amb altres disciplines, l’ambientòleg té un gran paper. Per exemple, el primer estudi  a tot l’Estat Espanyol de pobresa energètica el va fer  l’Asociación de Ciencias Ambientales, i a partir d’aquí la pobresa energètica va començar a tenir visibilitat. Molt lligat a l’energia, hi ha el gran repte del canvi climàtic, amb una importància rellevant últimament, pel recent Acord de Paris signat per 175 parts o el projecte de Llei de Canvi Climàtic que vol impulsar la Generalitat de Catalunya.

Al grup d’Energia i Canvi Climàtic s’intercanvia coneixement i es divulguen novetats sobre el sector, s’elaboren posicionaments i s’organitzen activitats i projectes, a més d’aportar i compartir idees i crear debat entre els membres del COAMB i també d’altres entitats.

El grup és membre de la Taula Interprofessional de l’Energia (formada per diferents col·lectius professionals que treballen en el món de l’energia) i ha participat en l’elaboració del cicle de jornades “L’Energia Elèctrica a Debat”. La primera sessió titulada “La Tarifa Elèctrica Espanyola. Perspectiva internacional”, a càrrec del Dr. David Robinson, va tenir lloc el 7 d’abril al Col·legi d’Economistes de Catalunya i la propera sessió serà a càrrec de Pablo Cotarelo sobre el cost real de l’energia i tindrà lloc el 24 de maig al Col·legi d’Enginyers Agrònoms.

Què pot fer un ambientòleg en aquest àmbit? 

L’Anna Martínez, coordinadora del grup d’Energia, explica que la seva relació amb el món de l’energia va començar al seu barri, Sant Martí, amb el Pla d’Energia Participatiu (el PEP). Un grup de veïns es va plantejar la necessitat d’energia per moure’s, per il·luminar-se, per cuinar, per escalfar-se…  Però, què en sabien de l’energia? D’on prové? Quanta en gastem? Com afecta al planeta el nostre consum? Podem estalviar-ne?

Per això des del PEP es van proposar repensar l’energia de barri de manera compartida i en comunitat. Entre altres activitats, fan tallers de factures elèctriques, docufòrums de temàtiques ambientals i socials, estan elaborant un mapa de potencial solar de les teulades del barri, intenten resoldre els dubtes associats a la tarifa elèctrica i donen consells d’eficiència energètica a l’oficina d’atenció energètica per tal d’evitar l’empobriment energètic.

Assessorament energètic

Marta-MarsóLa Marta Marsó és llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat de Girona, treballa en el sector energètic i forma part del grup d’Energia i Canvi Climàtic del COAMB. Aquesta és la conversa que hem tingut amb ella:

 

  1. Quan i perquè vas decidir orientar la teva carrera cap al sector energètic?

Ara fa tres anys, a l’empresa familiar d’enginyeria on treballo vam crear la branca d’Assessorament Energètic. Treballar en aquest sector em va engrescar des de l’inici, ja que l’assessorament en reducció energètica implica una millora d’impacte ambiental de les activitats tant públiques com privades. Jo combino tasques tècniques, tant de la part de legalització d’activitats de l’enginyeria com l’assessorament energètic d’aquesta nova branca, amb altres tasques pròpies dels emprenedors que tenen empresa pròpia.

  1. En què consisteix la teva feina en aquest àmbit?

En la part tècnica realitzo estudis tarifaris i assessorament energètic per disminuir consums, amb una part més administrativa de gestió de contractes amb la comercialitzadora contractada i tasques comercials de captació de clients i fidelització, així com la part de màrqueting de llançament de productes i comunicació a les xarxes socials i a la premsa.  En els estudis energètics més complexes dono suport al meu company enginyer que és cogerent de l’empresa.  A part, també estem impulsant una nova línia d’estudis integrats en fonts energètiques alternatives per reduir la dependència energètica.

  1. Què pot fer un ambientòleg en el camp de l’energia?

Crec que amb una formació complementària pot formar part d’un equip assessor energètic que pugui ajudar a particulars, empreses i institucions a reduir els consums energètics i, conseqüentment, a reduir la petjada de carboni, més enllà de reduir el cost de les factures. A més, pot donar una visió àmplia en la selecció de fonts alternatives.

  1. Què aconsellaries a altres ambientòlegs que es vulguin dedicar a l’àmbit energètic?

Jo els recomanaria que complementessin la formació inicial universitària amb formació específica en aquest àmbit i que s’interessessin pels diferents grups de treball i de discussió que hi ha per les xarxes socials o per la seva zona per estar actualitzats. Els animo a que siguin emprenedors i creïn un equip interdisciplinari per donar servei a aquest sector que està en alça i que tinguin una mentalitat oberta perquè aquest sector demana continua innovació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s