La Bombeta Marieta és el projecte d’educació ambiental que va guanyar en la categoria de comunicació de la darrera edició dels Premis Ciències Ambientals. Hem parlat amb la seva creadora, la Miriam Romero, perquè ens expliqui en què consisteix.
Què és La Bombeta Marieta?
La Bombeta Marieta és un recurs d’educació ambiental teatralitzat, ideat per als més petits. L’activitat treballa els temes energètics com són l’estalvi, l’eficiència i les energies renovables. El personatge de La Bombeta és una titella que està trista perquè gasta molta energia… així comença la seva història, en què anirà aprenent com estalviar i coneixerà bombetes que fan servir energies renovables per fer llum.
Com sorgeix el projecte?
El 2013 la Diputació de Barcelona em fa l’encàrrec de dissenyar una activitat infantil sobre l’energia per incorporar-la al Catàleg de Serveis. La recepta per a l’elaboració de La Bombeta Marieta va ser molta imaginació, sumat a l’experiència de treballar amb infància i veure el món amb els seus ulls… vam fer una prova pilot i va funcionar molt bé, a partir d’aquí s’endega el projecte.
A qui es dirigeix?
La Bombeta Marieta té dos formats, el primer dirigit a infants de 3 a 5 anys, pensat per realitzar-se en una aula o espai de conta contes, amb suport audiovisual. El segon format està pensat per a un públic familiar, per realitzar-se en una fira, a la festa del “cole”… en aquest cas, La Bombeta Marieta porta casa seva (la cuina, el menjador…), i els adults intervenen de forma activa…
Quins són els objectius del taller?
L’objectiu principal és traduir un missatge tan abstracte com pot ser “estalviar energia” per als menuts de la casa, d’una forma entenedora i divertida alhora. A més, s’introdueix el concepte “d’energies renovables”: en aquest sentit, La Bombeta Marieta té una amiga que “menja sol” i una altra que “menja vent”…
D’altra banda, un altre dels objectius del pas de La Bombeta Marieta per les escoles és ajudar a incorporar els bons hàbits energètics, com ara apagar els llums al sortir de la classe. És a dir, que no sigui només l’activitat i ja està, sinó que sigui un pretext per anar treballant els bons hàbits durant tot el curs lectiu i, per què no, també a les cases dels infants.
Com reaccionen els nens i les nenes?
Seria ideal que aquesta pregunta la poguessin respondre ells mateixos… oi?
Per a mi, el que succeeix és semblant a la màgia… els infants empatitzen de seguida amb el personatge i viuen en primera persona tot el que passa. La majoria de les vegades em faig totalment invisible i tenen un diàleg directe amb La Bombeta… d’altres vegades se la queden mirant, una mica incrèduls, dubtant de si realment el titella ha cobrat vida o és una il·lusió… i en alguna ocasió, els ha fet molta por i han hagut de buscar refugi amb els mestres.
Sigui com sigui, no es queden indiferents i normalment genera un impacte positiu en ells. És tota una experiència observar-los!