Després del Dia Internacional de les Dones

El passat dimecres 8 de març, organismes públics, entitats privades, acadèmiques i altres col·lectius van organitzar actes arreu del territori per reclamar l’equitat efectiva de gènere a la societat i corregir les desigualtats, tant al món laboral com fora d’aquest. Un d’aquests actes el va preparar l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de la que en formem part més de 120 col·legis, entre els que es troba el COAMB.

L’acte va tenir lloc al Col·legi de Periodistes, on dones professionals d’èxit van llegir textos reivindicatius per la defensa social del paper de la dona al llarg de la història, així com per augmentar la seva visibilitat en el món de les professions. La invitació a l’acte citava els col·legis participants en l’organització. Em va cridar l’atenció que el nom d’un d’ells feia la distinció de sexe: el Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya. M’imagino (no ho sé) que la majoria de persones dedicades a aquesta professió són dones, i d’aquí el nom. O potser és un resultat dels esforços fets en els últims anys per repensar el gènere en la llengua, que inclouen l’edició de guies per a l’ús no sexista del llenguatge.

Tanmateix hi ha filòlegs (i filòlogues) que argumenten que utilitzar la llengua per marcar la diferència de sexe sovint deforma la gramàtica i ridiculitza el missatge feminista. No pretenc entrar en el debat lingüístic. Ni tampoc plantejar l’ús no sexista del llenguatge en el nom del COAMB a aquestes alçades del partit. Però sí aprofitar-ho per encetar una breu reflexió sobre la presència i visibilitat de les ambientòlogues en les nostres diverses professions, partint de la base que vivim en un sistema amb desigualtats estructurals de gènere.

Fixem-nos en la última enquesta d’ocupació del COAMB, que han contestat 307 professionals de les ciències ambientals, essent un 58% dones. No és representativa però ens pot donar una idea de la situació de la professió des d’una perspectiva de gènere. El 53% de les persones que han respost tenir l’interval de sou més alt són dones. Sembla doncs que no hi hauria diferències de gènere en l’aspecte salarial. No és així en el cas de l’ocupació de llocs de treball d’alta responsabilitat. Dels 9 ambientòlegs que són alts directius, només dues són dones (22%). Tanmateix, en el següent graó baixant l’escala trobem la situació inversa, 18 dels 25 ambientòlegs que ocupen un càrrec intermedi són dones (72%). Seguim baixant i els percentatges tendeixen a igualar-se: 57% dels tècnics sènior, 60% dels tècnics junior i 61% dels ajudants i/o becaris són dones. Així doncs, si aquests resultats fossin extrapolables a la totalitat de la professió, sembla que existeix certa desigualtat en l’accés a llocs de responsabilitat.

Com en molts altres sectors, en el de les ciències ambientals podria existir un sostre de vidre, una barrera invisible que limitaria a les ambientòlogues la possibilitat d’ascendir a les més altes posicions de direcció. Aquest sostre de vidre és molt evident en el món de la recerca, dins i fora de les ciències ambientals. Dels 255 investigadors ICREA, la posició laboral més reconeguda de recerca a Catalunya, només al voltant d’un 20% són dones. Aquest any cap dona ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Recerca ni amb el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove, que s’han celebrat recentment. L’any passat tampoc.

Per trencar, o esquerdar, el sostre de vidre de moltes professions i reivindicar la igualtat de gènere al món laboral, institucions com el COAMB poden contribuir activament a la causa plantejant accions més enllà de les pròpiament organitzades pel Dia Internacional de les Dones. Altrament, ens quedarem a l’anècdota.

Isabel Ruiz, Vocal d’Universitats i Recerca del COAMB

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s