Wastip, plataforma integral de deixalleries

WASTIP va ser el projecte guanyador de l’accèssit a la millor iniciativa empresarial de la darrera edició dels Premis Ciències Ambientals (2016), que promouen el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de les Ciències Ambientals.

L’eina té l’objectiu de facilitar la gestió integral de deixalleries i millorar l’eficiència, seguiment i transparència del servei, i ha estat desenvolupada per ENTORNa3 (www.entorna3.com), consultoria socioambiental especialitzada en la gestió dels residus municipals i l’enginyeria informàtica BitBuit.

Mentre que el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2020 (PRECAT20) fixa com a objectiu per al 2020 una recollida selectiva dels residus del 60%, la realitat és que actualment aquest percentatge a Catalunya es troba al voltant del 40%. És necessari, per tant, treballar per assolir els objectius fixats i des d’ENTORNa3 es reivindica el paper de les deixalleries com a punt clau en aquest camí, per l’elevat percentatge de residus generats a les llars que cal dipositar-hi, i per la corresponsabilització de la ciutadania que el seu ús implica. És en aquest context que neix WASTIP.

WASTIP permet:

  1. A la deixalleria: registrar exhaustivament les entrades i sortides identificant-ne l’usuari/a, el tipus de residu i la quantitat aportada, tenint en compte el que estableixen les ordenances municipals (límits, preus, etc.). El registre es duu a terme des d’un terminal mòbil a través d’una aplicació àgil i intuïtiva. Com que no requereix de cap instal·lació, pot ser utilitzat en qualsevol tipus de deixalleria, fixa o mòbil.
  2. Als tècnic/es municipals: consultar en temps real les entrades i sortides realitzades, exportar les dades i elaborar els informes necessaris (resums mensuals, anuals, llistat d’usuaris/es i bonificacions, etc.). Aquesta informació permet fer un millor seguiment del servei.
  3. A la ciutadania: consultar la informació general de la deixalleria del municipi a través d’un portal web, les entrades realitzades i la bonificació que li correspon a través d’un espai web personal.

Implicar a la ciutadania en la millora ambiental dels seus municipis és fonamental per avançar cap als objectius fixats, i per això WASTIP incorpora també tècniques de gamificació, que permeten bonificar amb punts les aportacions realitzades: es poden assignar puntuacions per cada fracció o bé realitzar campanyes específiques (voluminosos en cas de detectar abandonaments, fracció vegetal en època de poda, recollida d’olis vegetals, etc. ), podent bescanviar els punts aconseguits per premis, descomptes en la taxa de residus, etc.

En el seu disseny WASTIP ha tingut en compte el Reial Decret 110/2015 sobre RAEE (Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics), així com la possibilitat de gestionar espais de Reutilització i Preparació per a la Reutilització (PxR) i un Aparador Virtual pels productes existents. També es treballa en el marc dels propers canvis normatius en matèria de LOPD.

Des de finals del 2016 hi ha en funcionament una prova pilot i actualment s’està finalitzant el desenvolupament de WASTIP, pel que el 2018 està prevista la seva implantació en diverses deixalleries de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s