“El sector dels residus està en ple procés de canvi i des d’Ecoembes estem treballant per fer front als nous reptes”

Com bé sabeu, el COAMB inicia una nova secció informativa en la qual entrevistarem a diferents professionals del medi ambient per conèixer els seus projectes, punts de vista i inquietuds. Avui estrenem aquesta secció amb la publicació d’una entrevista al gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx.

Des del COAMB, entre d’altres, hem volgut conèixer la postura d’Ecoembes respecte els diferents aspectes que marcaran no només el futur dels residus, sinó també ja el present. A continuació, podeu llegir com va respondre Ecoembes a la nostra entrevista:

 1. Comencem pel principi, com definiries Ecoembes?

Ecoembes és una organització sense ànim de lucre amb l’objectiu de promoure i aconseguir la màxima taxa de recollida selectiva i reciclatge, tot tenint cura del medi ambient.

2. Quins objectius té l’organització i com funciona?

Com a objectius ens marquem la promoció del medi ambient i la consciència ambiental. A nivell de residus, la prevenció, àmbit en el qual encara tenim molt camí per recórrer, el foment de l’ecodisseny lligat també a la prevenció, la recollida selectiva i el reciclatge.

Quant a l’organització, a nivell territorial cada comunitat autònoma té el seu propi àmbit de treball i se signa un conveni amb cada administració autònoma. En el cas de Catalunya, per exemple, tenim un conveni marc amb l’Agència de Residus.

Internament ens organitzem en  equips de treball territorials, i també comptem amb àrees temàtiques com les relacions institucionals, comunicació i màrqueting o les tècniques i d’innovació.

3. Actualment, ets el gerent a Catalunya, València i Illes Balears. Quins són els principals reptes als quals has hagut de fer front des d’aquesta posició?

Vaig arribar a Ecoembes des del món ambiental, però no des del sector dels residus, del qual he anat aprenent. A més, ha coincidit que la meva incorporació es produeix en un moment de canvi, no només a l’organització, sinó a la societat o a nivell de normativa. Tenim molts reptes per davant i treballem intensament per fer-hi front. Per exemple, cada cop hi ha més conscienciació a nivell de reciclatge, i estem creixent, però sorgeixen altres iniciatives que cal estudiar i són elements de canvi, com el paquet d’economia circular Europeu. A nivell tècnic estem fent molts avanços amb la incorporació de les últimes tecnologies molt més eficients.

4. Recentment a nivell comunitari s’ha aprovat una nova directiva que pretén acabar amb els articles plàstics d’un sol ús. Com valoreu des d’Ecoembes aquesta normativa?

Ecoembes és conscient de la necessitat d’actuar, que comparteix amb la Unió Europea. Des de l’entitat ja venim treballant per aconseguir els millors resultats en recollida selectiva i d’acord amb els objectius de reciclatge que estableix la Unió. A més, des d’Ecoembes posem el focus en l’evolució dels envasos perquè siguin més eficients i intel·ligents, amb el mínim impacte ambiental. Pel que fa als nostres objectius, a més, disminuir les quantitats d’envasos posats al mercat comportarà un augment de la taxa de reciclatge.

5. Des d’alguns sectors a vegades s’han criticat les xifres de reciclatge que proporciona Ecoembes, com es calculen?

Som i volem ser transparents, totes les dades i com les calculem són accessibles per a tothom (baròmetre Ecoembes). Per calcular la taxa de reciclatge fem servir dues dades: la quantitat d’envasos que es posen al mercat i la quantitat d’envasos que es destinen al reciclatge.

D’una banda, la quantitat d’envasos surt de la informació de les empreses. Totes les empreses que comercialitzen algun producte envasat estan obligades a fer pública la quantitat d’envasos que produeixen. Aquesta xifra s’obté a nivell estatal i després s’extrapola als diferents territoris. De l’altra, la quantitat d’envasos recollits de manera selectiva la faciliten els municipis, són dades de l’administració validades, en el cas de Catalunya, per l’Agència de Residus, a aquests s’hi sumen altres recollides selectives i d’envasos separats a la fracció resta. Creuant aquestes dues xifres obtenim el percentatge de reciclatge que, en el cas de Catalunya, va ser del 83,5% el 2017. Des d’Ecoembes estem en disposició de facilitar tota la informació que calgui.

6. Cada cop es parla més d’Economia Circular i tot just fa un any que Ecoembes va engegar The Circular Lab en aquesta línia. En què consisteix i quins resultats s’estan assolint?

Aquest mes de maig The Circular Lab  (https://www.thecircularlab.com/)  va fer un any. És un centre d’innovació per desenvolupar bones pràctiques en tot el cicle de l’envàs i està ubicat a Logroño. Així, La Rioja esdevé el camp de proves. S’hi duen a terme no només projectes propis, sinó també col·laboracions, principalment amb empreses o emprenedors del sector tecnològic. Entre d’altres projectes, es treballen alguns d’ecodisseny amb start ups i emprenedors i també s’està dissenyant un robot que serà com una “enciclopèdia” dels residus.

7. A nivell de recollida de residus, el model porta a porta acaba de celebrar 18 anys a Catalunya. I fins i tot s’està estenent a les grans ciutats. En el cas de Barcelona, ja funciona a Sarrià. És aquest sistema el futur del reciclatge?

El porta a porta és una eina molt bona i obté dels millors resultats en recollida selectiva, funciona molt bé en alguns llocs, però pot ser una dificultat implantar-ho en d’altres, com l’Eixample de Barcelona, on viu molta gent en un únic edifici.

8. Com comentaves al principi, Ecoembes i l’Agència de Residus de Catalunya teniu signat un conveni de col·laboració. En què consisteix?

És el conveni regulador de la recollida i el reciclatge de residus a Catalunya i és on es recullen les condicions per a aquesta recollida. Però també inclou els compromisos dels ajuntaments, els requisits per als contenidors i inclús com s’ha de comunicar a la ciutadania. És un conveni públic que es pot consultar al web de l’Agència de Residus (Envasos lleugers, paper i cartró. Agència de Residus de Catalunya).

En els propers anys s’ha de signar el nou conveni que haurà de recollir tots els canvis que s’estan impulsant a nivell comunitari.

9. Al principi de l’entrevista feies referència als canvis en el panorama dels residus, i el sistema de dipòsit i retorn és un clar element de canvi. Quina és la postura d’Ecoembes en aquest sentit?

Ecoembes ha fet tot un seguit d’estudis per poder preveure com funcionaria aquest sistema a Catalunya i hem pogut concloure que no és un bon camí. No només és un sistema que posaria en risc la viabilitat de l’actual, sinó que tindria un cost econòmic molt elevat tant per a la ciutadania com per a les administracions.

11. D’altra banda, esteu estudiant l’ampliació dels materials sol·licitats o admesos, tant per a no envasos amb material equivalent (plàstic o metall) com per afegir paper o cartró tal com estan considerant alguns municipis?

Ecoembes s’ocupa, d’acord amb la normativa, de la recollida selectiva d’envasos de punt verd, aquesta és la nostra tasca on treballem intensament al costat de la ciutadania i les entitats locals; la recollida d’envasos de paper i cartró domiciliari i comercial per contenidor o porta a porta n’és una part fonamental. Actualment, aquest és el marc de col·laboració amb els municipis.

11. Per finalitzar, quins altres projectes d’Ecoembes t’agradaria donar a conèixer?

Tenim un parell de projectes en marxa que combinen el sector dels residus amb la l’acció social i que val la pena destacar. D’una banda, el projecte ‘Reciclar per canviar vides’ és un programa d’inserció sociolaboral que suposa una oportunitat per a persones en risc d’exclusió social. A Catalunya es treballa, principalment, amb la Fundació Trinijove.

D’altra banda, tenim un acord amb la Fundació Banc de Recursos amb qui conjuntament organitzem una jornada anual, els Diàlegs Entitat-Empresa per la sostenibilitat, que fomenten la col·laboració entre entitats socioambientals i empreses a l’entorn dels residus i els recursos. Per últim, amb el COAMB també col·laborem en diferents línies des de 2016, actualment el Premi de Ciències Ambientals com la més destacada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s