¿Com són les noves fornades d’ambientòlegs i ambientòlogues?

Avui parlem amb dues estudiants de quart curs de Ciències Ambientals, la Ivet Estrada i la Berta Roset, que actualment col·laboren amb el COAMB. Així, tractem de descobrir com són i què preocupa a les noves promocions d’ambientòlegs i ambientòlogues que sortiran en breu al món laboral!

  1. Per començar, presenteu-vos! Qui són Ivet i Berta?

Berta (B): Em dic Berta, sóc de Barcelona i estudio Ciències Ambientals des de fa quatre anys a la Universitat Autònoma de Barcelona. Els mesos de juny i juliol vaig fer pràctiques al COAMB, i ara hi col·laboro com a voluntària.

Ivet (I): Jo sóc la Ivet, també visc a Barcelona i curso quart de Ciències Ambientals a la UAB. Des del setembre, i fins al febrer, faig pràctiques al COAMB, i també col·laboro amb la Berta en un nou grup de treball per a estudiants.

  1. Esteu a punt d’acabar els estudis de Ciències Ambientals, com veieu el futur? Teniu algun pla per quan sigueu graduades?

I: Quan acabi m’agradaria fer més voluntariats, ja que crec que obren portes, i també em permetrien adquirir nous coneixements i veure com està el món. A més, em seguiré formant, potser primer amb cursos del COAMB i amb pràctiques en altres entitats per decidir en quin àmbit vull desenvolupar-me fent un màster. Ara mateix, el que més m’atreu són els temes de mobilitat o urbanització sostenibles. Les ciutats són focus de contaminació importants i crec que cal gent amb voluntat per canviar-ho.

B: Jo també vull seguir-me formant com a ambientòloga, i també en l’àmbit dels drets socials. També penso en fer algun voluntariat i en algun moment també un màster. Actualment, m’atreuen la negociació, la planificació… crec que enfocaré cap aquí la meva carrera.

  1. Quan i perquè vau decidir estudiar Ciències Ambientals?

Berta Roset

B: Dos mesos abans de la selectivitat vaig descobrir que existia el grau i em va encantar! Tot va ser perquè al meu institut ens donaven una appper poder comparar graus, universitats, etc. i així poder triar què volíem estudiar. Com havia buscat alguns estudis relacionats amb les Ciències Ambientals, un dia l’app em va suggerir aquest grau. En veure tota la informació em vaig convèncer! Sempre havia tingut motivació pel medi ambient, així que eren els estudis ideals per a mi!

I: De petita volia fer Medicina, però la Física no m’agradava… Així que al Batxillerat en comptes de Física vaig triar l’assignatura de Ciències de la terra i del Medi Ambient. Va ser la professora d’aquella assignatura la que, en veure que m’agradava tant la matèria, em va parlar de Ciències Ambientals. A més, em va posar en contacte amb una ex-alumna del meu institut que estava cursant segon del grau ja en aquell moment. Quan ella em va explicar una mica més, em vaig decidir! Em va agradar molt el que em va dir!

  1. Quin balanç feu de la vostra formació universitària?

I i B: La principal queixa que podem tenir és que encara hi ha molts professors que no són ambientòlegs. D’altra banda, en tenir especialistes de molts temes diferents tenim una mica un sentiment de frustració pel fet de conèixer moltes matèries però sense un enfocament genèric clar. Creiem que això es deu al fet de no comptar amb un Departament de Ciències Ambientals. D’altra banda, sí que ens hem sentit molt acompanyades durant tot el grau per part dels professors. També agraïm que sigui un “món petit” que ens permet conèixer-nos totes. A més, són uns estudis amb moltes sortides laborals, ens obrim a un espectre molt ample d’opcions que no ens limita. Ja per acabar, creiem que són uns estudis transversals, i aquest és el futur que seguiran la resta d’àmbits, pel que també és positiu.

  1. Si us haguéssiu de quedar amb una assignatura de tot el pla, quina seria?

B: Em quedaria amb Conservation Biology, una assignatura que vaig cursar durant l’Erasmus a Islàndia. Consistia en fer un projecte de conservació per a una espècie en perill d’extinció i tenia un enfocament molt pràctic que permetia aplicar el coneixement, em va agradar molt!

I: Jo em quedaria amb Zoologia, que també va ser una assignatura molt pràctica. Vam aprendre a recollir mostres i vam passar molt temps al laboratori, va ser molt interessant!

  1. Com us veieu d’aquí a 10 anys?

I: Em veig a l’administració pública, és on m’agradaria treballar, ja que crec que és des d’on més coses es poden canviar. Tot i que sé que és un objectiu difícil, vull intentar-ho!

Ivet Estrada

B: És difícil contestar la pregunta perquè el món laboral canvia molt. Però en 10 anys espero estar treballant en assessoria, en una agència pública per exemple, amb una certa estabilitat. Però si no m’hagués de guanyar la vida potser m’agradaria dedicar-me a fer voluntariats per tot el món!

  1. Què diríeu als companys i companyes que tot just comencen el grau?

I: No us doneu per vençuts! Al principi no entens massa bé què és això de les Ciències Ambientals, però és un grau molt necessari i una professió encara més necessària. No us desanimeu perquè es poden fer coses molt boniques.

B: No et desmotivis! La motivació de persones com nosaltres que hem apostat per un grau com el de Ciències Ambientals és la que pot canviar el món. Se’ns necessita!

  1. Totes dues heu realitzat un període de pràctiques al COAMB. Què us ha aportat aquesta experiència?

B: Ha estat la primera visió del món laboral des d’un entorn bastant protegit. M’ha permès començar a fer contactes i veure com funciona tot. També conèixer els meus límits. Però sobretot m’ha motivat molt el descobrir tot el que puc aportar i el fet de poder aprendre moltes coses noves.

I: Jo penso que m’ha tret la por a treballar d’ambientòloga. He pogut comprovar com sóc capaç de tenir idees i que aquestes es respectin i de fer projectes. A més, també m’ha facilitat formació i la possibilitat d’assistir a cursos, jornades o altres activitats molt interessants.

Deixa un comentari