25 anys després, hem de seguir defensant la titulació de Ciències Ambientals, aquest cop a la Generalitat!

El curs passat va fer 25 anys des que es va crear la titulació de Ciències Ambientals, que com tots sabem es va aconseguir homologar el març de 1995 gràcies a les mobilitzacions i a l’esforç dels estudiants d’aquelles primeres promocions. Ara, tants anys després, els ambientòlegs i ambientòlogues hem de seguir lluitant, aquest cop per aconseguir que la Generalitat reconegui la nostra titulació i per poder accedir a la funció pública en igualtat de condicions que els companys i companyes d’altres titulacions. N’heu sentit a parlar? No? Aquí us expliquem què passa.

Actualment als departaments de la Generalitat de Catalunya –sense comptar amb els ambientòlegs que treballen a les agències en règim laboral, que en són bastants- treballem al voltant de 45 titulats en Ciències Ambientals, però no ho fem en la categoria “d’ambientòlegs” o “tècnics de medi ambient”, que no existeixen, sinó en la de “tècnics superiors d’administració general”. És a dir, estem inclosos en el que es coneix com a cos general, al qual s’hi pot accedir amb qualsevol llicenciatura (o grau), i que engloba la majoria de tasques pròpies de l’administració. Això no passa amb els nostres companys biòlegs, geògrafs, geòlegs, etc., que sí que disposen de cos propi.

I això què implica? Doncs diverses coses. La principal, per als qui ja estem treballant a la Generalitat, és que tenim moltes dificultats per a consolidar el nostre lloc de treball com a funcionaris, i per tant la majoria de nosaltres som interins des de fa molts anys (alguns en fa més de 15, la majoria al voltant dels 10!). I com a interins no podem accedir als llocs de comandament, ni canviar de lloc de treball dins de la Generalitat o d’altres administracions, ni tampoc a aspirar a pujar de nivell (ni de sou!).

Per ser funcionaris hem de superar les oposicions del cos general, que estan obertes a tots els llicenciats i, el que és pitjor, consten d’un temari de 100 temes que no té res a veure amb les tasques que desenvolupem dia a dia com a ambientòlegs (a banda de què no s’han convocat des del 2009). És més, en cap cas s’avaluen les capacitats i coneixements sobre medi ambient. Així, algú que aconsegueixi la màxima puntuació a les oposicions del cos general podria accedir als llocs de treball dels ambientòlegs… sense haver de demostrar que tingui cap coneixement sobre medi ambient!

Després d’anys de lluita hem aconseguit que les places que ara ocupem tinguin un codi que diu que tenir la titulació de Ciències Ambientals, un cop aprovades les oposicions, serà un mèrit, … però no un requisit obligatori. Per tant, és obvi que el sistema actual no és una manera adequada ni justa d’accés a la funció pública per als ambientòlegs.

Aquesta situació no és tampoc positiva per a l’administració, especialment pel Departament de Territori i Sostenibilitat, que és on més ambientòlegs hi ha i on és més que evident la necessitat d’uns professionals molt ben preparats per a treballar en els diferents àmbits de les polítiques i la gestió ambientals. El d’ambientòleg és un perfil apreciat, com demostra el fet que en les ofertes que es publiquen per part dels diversos departaments sovint apareix que es valorarà la titulació de Ciències Ambientals. A més, en les reivindicacions que hem anat fent des de fa anys sempre hem tingut el suport dels llocs de comandament a les nostres demandes. De fet, creiem que si la Generalitat hagués de prescindir dels ambientòlegs qui hi sortiria perdent, més que cadascun de nosaltres a nivell individual, serien les polítiques ambientals i el medi ambient del nostre país.

Està previst que es convoquin oposicions del cos general el 2019, i l’administració ens diu que les nostres places hi estaran incloses, així que creiem que ara, sí o sí, hem d’aconseguir resoldre aquest problema. Tornem a demanar a la Generalitat, com hem fet ja múltiples vegades, que proposi una sortida. Sortosament tenim el COAMB al costat, que sempre ens ha donat suport i ens ha ajudat en molts aspectes (reunions amb Funció Pública, cartes, recursos administratius, etc).

Resumint, el que demanem a Funció Pública és:

  1. a) una solució a curt termini per als ambientòlegs/gues que fa anys que estem en aquesta situació: bloqueig de les places a les oposicions, llicenciatura de Ciències Ambientals com a requisit i no com a mèrit, vies de regularització dels interins de llarga durada.
  2. b) una solució a mig i llarg termini per a l’accés a la funció pública en unes condicions justes per als titulats en Ciències Ambientals i que s’adeqüi als coneixements, les capacitats i l’experiència rellevants per a realitzar les tasques relacionades amb el medi ambient: ja sigui a través d’un cos especial per als ambientòlegs o bé implementant l’àmbit funcional de ciències ambientals, en el marc de la reforma de la funció pública.

Com dèiem al principi, 25 anys són molts. Volem recordar que la titulació en Ciències Ambientals va rebre el suport econòmic de la Generalitat durant els primers tres anys, quan l’antic Departament de Medi Ambient va subvencionar la meitat de la matrícula dels estudiants en considerar que era molt necessari impulsar aquesta nova professió a Catalunya. Més de 25 anys després, la pròpia administració impulsora continua negant l’accés formal i específic d’aquesta titulació a l’Administració pública de la Generalitat, mantenint als ambientòlegs en una inexplicable situació de greuge comparatiu front totes les altres titulacions que sí que disposen d’aquest accés.

Col·lectiu d’ambientòlegs a la Generalitat de Catalunya

Deixa un comentari